Forum Protectia Muncii . ro

Comunitatea celor care se ocupa cu protectia muncii, ISCIR si PSI
Acum este Dum Sep 05, 2010 3:47 pm

Ora este UTC

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 6 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Intrebare
MesajScris: Mar Feb 02, 2010 6:21 pm 
Neconectat

Astazi un angajat din firma noastra mergea pe strada la pranz si si-a lovit glezna.Dupa catvea ore am aflat de la colegi ca era probabil o entorsa.Intrebarea mea este :este acesta un accident de munca?Angajatul vrea sa fie accident de munca insa cand i-am spus sa mearga la medic a spus ca se va duce probabil maine.
Ce sanse are ca acest eveniment sa fie catalogat drept accident de munca?Trebuie declarat la ITM?

Sus

Subiectul mesajului: Re: Intrebare
MesajScris: Mar Feb 02, 2010 9:10 pm 
Neconectat

Buna seara ,
Evenimentul angajatului dumneavoastra poate fi incadrat accident de munca in condiile legii: art.5 lit. g) si art.30-32 din L319/06 - era in interes de serviciu in locul respectiv sau era in pauza de masa cu acordul conducerii in acel loc.
In conformitate cu art.26-29 aceeasi lege evenimentul trebuia declarat de indata Inspectoratului Teritorial de munca.
Art. 5. - În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următorul înţeles:
g) accident de muncă - vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces;
art.2 pct 5si pct 10 HG1425/06:
5. accident care produce incapacitate temporară de muncă (ITM) - accident care produce incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice consecutive, confirmată prin certificat medical;
10. accident de muncă de traseu:
a) accident survenit în timpul şi pe traseul normal al deplasării de la locul de muncă la domiciliu şi invers şi care a antrenat vătămarea sau decesul;
b) accident survenit pe perioada pauzei reglementare de masă în locuri organizate de angajator, pe traseul normal al deplasării de la locul de muncă la locul unde ia masa şi invers, şi care a antrenat vătămarea sau decesul;
c) accident survenit pe traseul normal al deplasării de la locul de muncă la locul unde îşi încasează salariul şi invers şi care a antrenat vătămarea sau decesul;
Luati legatura cu serviciul extern de prevenire si protectie sau cu lucratorul desemnat pe linie de securitatea si sanatatea muncii din cadrul unitatii dumneavoastra si cereti efectuarea cercetarii accidentului.

Sus

MesajScris: Lun Feb 08, 2010 12:28 pm 
Neconectat

Atata timp cat angajatul a revenit a doua zi la munca, nu este clasat ca accident de munca cu ITM. Evenimentul este clasat cf L319 la art 5, lit f). Cf art 27 lit a) trebuie comunicat la ITM prin completarea formularului din anexa 13 din norma.
Cercetarea este obligatorie doar in cazul ITM cf art 29 lit a) din lege.

Sus

MesajScris: Dum Feb 14, 2010 3:07 pm 
Neconectat

parerea mea este sa nu declarati la ITM acest incident , fiindca o data declarat ve-ti fii in vizorul ITM cum doriti

Sus

MesajScris: Mar Feb 16, 2010 10:17 am 
Neconectat

In conformitate cu L 319 caracterul accidentului se face de catre comisia de cercetare constituita conform legislatiei.
Stim cu totii ca angajatorii pot manifesta preferinte pentru modul de incadrare a evenimentelor, dar acest lucru este in responsabilitatea comisiilor.

Sus

MesajScris: Vin Mar 05, 2010 9:03 am 
Neconectat

Si daca lucratorul cu pricina isi obtine un concediu medical cu mai mult de 3 zile lucratoare si face o sesizare la ITM? Sanctiune pentru necomunicarea evenimentului.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 6 mesaje ] 

Ora este UTC